Breeder's Interview - Kasvattajahaastattelu

This interview is in finnish and published in Alaskan Malamute Club of Finland's Newsletter 1/2020.

Tämä haastattelu on julkaistu alaskanmalamuuttiyhdistys ALMAn lehdessä 1/2020.

Sari ja Saga

1. Kennelnimesi ja miten sen valitsit?

Kennelnimi Utamuutin on lyhenne asuinkunnastani, siihen liitettynä rotumme nimen loppuosa.Utajärvellä onollut asutusta jo kivikaudella ja ennen etelästä 1500-luvulla tulleita asukkaitalappalaiset asuttivat näitä seutuja. Lappalaisista kertovat seudun monet
lappalaisperäiset nimet, kuten esimerkiksi Utajärvi. Kennelnimi myönnettiin
vuonna 2005.

Vuonna 2015 nimeen tuli & Co lisää (ei virallinen lisäys) kuvaamaan toimintaan jo vuosia vahvasti liittyviä muita henkilöitä.

2. Mikä on tai oli ensimmäinen malamuuttisi? Mistä, milloin ja miksi hankit sen?

Liityin yhdistykseen jo vuosia ennen ensimmäisen malamuuttini tuloa, jotta saisin etukäteen hyvän kuvan rodusta, koirista ja kasvattajista. Ensimmäinen oli ”Viiru” Neatut Patitik. Viiru tuli meille Iisalmesta Neatut kennelistä vuonna 2002. Olin jo jonkinaikaa etsiskellyt pentua ja kun näin tiedot vanhempien kuvilla, päätin olla kasvattajaan yhteydessä.

3. Kuinka päätit aloittaa kasvattamisen, miksi kasvatat malamuutteja?

Alun alkaen en ollut kovin innostunut ajatuksesta kasvattaminen, tiedostaen sen työn määrän ja vastuunmitä se tuo tullessaan, mutta ajatus alkoi pyörimään mielessä enemmän ja sillätiellä ollaan. Tavoitteet alussa olivat varmaan ne samat kuin muillakin, saada aikaiseksi mahdollisimman rodunomaisia ja käyttötarkoitukseensa sopivia koiria, tuo tavoite ei ole sinällään muuttunut matkan varrella. Malamuutti rotuna valikoitui säänkestävänä koirana, joka pärjäisi ulkona lapsen allergian vuoksi. Malamuuttien kasvattaminen oli looginen seuraus sille kun on rodusta kiinnostunut ja haluaa antaa oman panoksensa sen kehittymiselle/pysymiselle sellaisena kuin sen rotumääritelmä sanoo sen olevan.

4. Montako malamuuttia sinulla on tällä hetkellä kotona? Entä onko sijoituskoiria?

Tänään tammikuussa 2020 koiria onomalla pihalla 9 kpl, viisi aikuista ja neljä pentua. Kokonaislauma on reilu 20 yksilöä. Koirat asuvat sujuvasti kahdessa pihassa, osa Kempeleessä ja osa täällä. Sijoituskoiria ei ole tällä hetkellä, koska emme ole kokeneet tarvitsevamme sitä mahdollisuutta tähän mennessä, mutta en sitäkään ajatusta tyrmää, miksei joskus tilanteen vaatiessa niitäkin voisi olla.

5. Miten koirasi elävät? Asuvatko ne sisällä vai ulkona tarhassa? Miten ne viettävät aikaa perheen kanssa?

Koirat asuvat pääosin ulkona niille tehdyissä tarhoissa. Käyvät satunnaisesti sisällä, mutta tarvittaessa viettävät sisäkoiran elämää pitempiäkin aikoja. Niiden kanssa vietetään aikaa
ulkoillen ja harrastaen. Osallistuvat pihaelämään ja eri omakotitaloon liittyviin pihahommiin.


Utajärvella asustavat päänsääntöisesti nuoret ja vanhat ja Kempeleessä varsinkin harjoitus- ja kisakaudella aktiivisessa treenissä olevat koirat. Koirien kokoonpano ja määrä vaihtelee kuitenkin molemmissa pihoissa.

"Reino", FI MVA, FI KVVA Utamuutin Q'Stock Freyr

6. Miten ruokit koiriasi?

Peruspohjana kisakoirilla ja nuorisolla on nappula, Powerline Strong 34,5/24,0. Pentuaikana nartut ja pennut on syöneet Royal Caninin nappulaa. ”Vanhuksilla” on ollut käytössä Valion maintenance 21/8, jotta proteiinin määrä olisi hieman alhaisempi. Tässä ruuassa ainut
miinuspuoli on, että kun proteiinin määrä on alhaisempi, rasvan määrä on myös
yleensä matala. Lisäksi saavat lihaa ja tarvittaessa erityisesti talvikuukausina Mushin Fatboosteria. Lisäksi öljyt ja muut tarvittavat vitamiinit koirakohtaisesti.


Nappulat punnitaan jokaisen koiran tarpeen mukaan, liha annetaan enemmän mututuntumalla tosin tarvittaessa sekin käy puntarin kautta. Koirat saavat ruuat kahdesti päivässä aamuin illoin. Pennut saavat ruuan kolmesti päivässä 5-6 kk ikään ja siirtyvät siitä sitten myös kahdelle ruualle. Kisaruokinta on sitten erikseen.

7. Kuinka huolehdit koiriesi päivittäisestä liikunnantarpeesta?

Päivittäin vähintään juoksevat juoksutarhassa eri kokoonpanoilla, ne joita voi pitää irti pihassa saavat juoksennella pihalla. Lisäksi tulee kikkarilenkit, valjakko ajo niin reellä kuin mönkijällä, pyöräily ja ihan hihnalenkit.

Tiimi treenissä Annen kanssa Rokualla. Kuva Marja-Liisa Kiuru.

8. Harrastatko jotain koiriesi kanssa? Juoksevatko ne valjakossa? Ovatko ne osallistuneet rodunomaisiin kokeisiin/kisoihin? Käytkö näyttelyissä aktiivisesti

Koirien kanssa pääharrastukset ovat kesällä näyttelyt ja talvella valjakkoajo. Kuormanveto on myös osa harrastusta. Syys- ja talvikauden koirat treenaavat tavoitteellisesti valjakossa pääosin isossa n. 14 koiran tiimissä. Suurimmalla osalla on jokin käyttötulos, REK tai KVK, tai ne ovat osallistuneet MD/LD kisoihin. Näyttelykäynnit keskittyvät pääosin kevät ja kesäajalle, koska silloin siihen on aikaa, treeni ja kisakauden sairastumisriski yritetään näin minimoida, jotta treenaus ja valjakkokisat eivät häiriintyisi.

Utamuutin kasvattajaryhmä, Ylivieska

9. Ensimmäinen malamuuttipentueesi ja miten olet jatkanut siitä eteenpäin? Luettele kaikki pentueesi ja seikat joita hait ja sait, menestyneet tai mielestäsi muuten onnistuneet yksilöt?

Ensimmäinen pentueeni syntyi2005. Emänä FIN MVA Neatut Patitik ja isänä FIN MVA Mukluk Wamtagozhi REK2. Tilanne ei ollut ihan ideaali, nartulla oli aiemmin ollut kohtutulehdus, joka oli onnistuneesti hoidettu antibiootein ja hormonipistoksilla. Ell ohjeen mukaan se
tuli astuttaa heti seuraavaan juoksuun, koska uuden tulehduksen mahdollisuus oli suuri. Astutus ei onnistunut normaalista vaan narttu siemennettiin tuorespermalla. Pentueeseen syntyi kaksi urosta ja yksi narttu. Tämän jälkeen seuraavasta juoksusta emä sai kohtutulehduksen ja jouduttiin leikkaamaan. Pennuista suureksi harmiksi toisella uroksella todettiin saumalinjan katarakta silmissä. Kaikki olivat luustoltaan terveitä. Narttu oli sijoituksessa ja sitä yritettiin kahdesti astuttaa ruotsalaisella uroksella, toisella kertaa tärppäsi, mutta kohtutulehdus keskeytti tiineyden ja koira jouduttiin leikkaamaan. Kahdella
näistä on REK työskentelytuloksia ja toisella myös KVK1 tulos. Nartulle olisimme toivoneet vielä parempaa työskentelymotivaatiota. Näyttelyiden osalta nartusta tuli valio. Kaikki nämä koirat on jo siirtyneet paremmille rekiurille, narttu eli pitkän elämän, toinen uroksista kuoli mahalaukunkiertymään ja toisella todettiin syöpä. Tämä sukulinja ei jatkunut.


Seuraava pentue syntyi Kanadan tuonnilleni C.I.B, FIN, NO MVA Silverdream’s Heart Melody 3xREK1, 3xREK2, 5xKVK1, isänä C.I.B, FI, EE, LT MVA Salomaan Salariyok REK1, 2xREK2, 5xREK3, 2xKVK1. Narttu hyvä rotunsa edustaja ja uros hieno liioittelematon perusuros. Harmikseni siihen syntyi keisarinleikkauksella ainoastaan yksi uros pentu. Tämä urospentu on kuitenkin loistanut sekä työskentelyssä, että näyttelyissä. Luonteeltaan vilkas ja nöyrä. Sillä on REK tulos ja KVK1 tulos, se on myös valio ja sillä on yksi CACIB. Luustoltaan se on terve ja silmät myös tällä haavaa terveet, yhdessä aiemmassa tarkastuksessa on todettu lievä distichiasis ja ektooppinen cilia. Uros on ollut perusterve koko ikänsä. Tällä uroksella on yksi pentue olemassa ja sille suunnitellaan toista pentuetta meidän omalle nartulle nyt 2020.

"Awa", C.I.B, FI MVA, NO MVA Silverdream's Heart Melody

Kolmas pentue syntyi leasing nartulle FI, EE, BY, MVA, EE JMVA Snoopy Face Annapolis REK1, 3xKVK1. Isäksi valikoitui Ruotsissa asuva uros C.I.B, POHJ, FI, SE, NO MVA, PMJV-07 NOV-09 Cahppes Chikuminuk, tällä uroksella oli myös useampia Ruotsin työskentelytuloksia. Narttu oli juossut myös meidän valjakossa ja tiesin sen toimivan hyvin. Pentueeseen syntyi maailman seitsemän ihmettä. Synnytys sujui ongelmitta. Tässä pentueessa on yksi valio, kaksi sertin koiraa ja kaksi vara-sertin koiraa. Työskentelytuloksia on kahdella, sekä REK ja KVK. Kaksi näistä pennuista oli woolyturkkisia. Terveyspuolella luusto lonkkien osalta oli neljä A-lonkkaista ja harmikseni kaksi C-lonkkaista, näistä molemmille on koitunut jonkun verran kipuja C-lonkista johtuen, toisella kuvista näkyi myös vino lantio. Jostain syystä tähän pentueeseen tuli myös hammaspuutoksia ne olivat isoissa P3 ja P4 hampaissa, sitä mistä ne tuli ei tiedetä, lähisuvussa niitä ei tiedettävästi ollut, mutta ne voi toki tulla kauempaakin. Pentujen ollessa vielä alle vuosikkaita, niille osalle tuli kummallisia hoippumiskohtauksia rankan juoksemisen jälkeen varsinkin kuumalla ilmalla. Niitä tutkittiin ja kokeita otettiin ell Aistia myöden, mutta selvyyttä aiheuttajasta ei saatu. Tämä pentue söi juuri sitä Bento Kronen ruokaa, jota syöneillä koirilla todettiin ongelmia ja jota tutkittiin maailmanlaajuisesti. Aikuisiällä yhdellä näistä maha oli ongelmallinen useamman vuoden ajan ja tämä narttu jouduttiin päästämään 10-vuotiaana pois 2019 syksyllä. Samoin matkansa päähän tuli 2019 syksyllä uros, jolla todettiin vatsassa aggressiivinen kasvain.Yksi sisaruksista oli poistunut jo aiemmin. Yhdellä sisaruksista on todettu sarkooma. Muut kolme jatkavat seikkailujaan terveinä edelleen

"NERO", C.I.B, NO MVA, FI MVA Utamuutin Nerromiktok

Seuraava oli pentue uusinta Silverdream’s Heart Melodyn ja Salomaan Salariyok välillä, koska ensimmäinen yritys tuotti vaan yhden pennun. Tähän pentueeseen syntyikin sitten multitalentteja. Pentuja syntyi neljä, mutta valitettavasti yksi oli alikehittynyt ja kuoli nopeasti synnytyksen jälkeen. Kaksi pennuista saavutti helposti C.I.B arvon ollen myös Suomen ja Norjan valioita. Suuria ilonhetkiä oli myös RYP-1 sijoitus KV-näyttelyssä kuin myös BIS1 sijoitus ryhmänäyttelyssä. Sisarus pari oli myös yhtenä vuonna erkkarin ROP ja VSP pentu ja myöhemmin erkkarin PU2 ja PN2 sijoilla. Työskentelypuoli ei jäänyt yhtään varjoon, pentueessa on sekä REK ja KVK tuloksia. Itselläni ollut uros osallistui myös keskipitkänmatkan kilpailuihin. Näistä narttu oli sijoituksessa. Valitettavasti sillä todettiin C-lonkka ja vielä uusintakuvauksen jälkeenkin tilanne oli sama, joten sen jalostuskäyttö haaveet jäivät siihen. Uroksista toista on käytetty jalostukseen kahdesti, sillä on näyttelyistä kaksi serttiä. Nartun C-lonkka alkoi ajan kanssa kipuilemaan ja raskas päätös jouduttiin tekemään omistajan toimesta. Oma urokseni lopetettiin mahalaukun kiertymästä johtuvien komplikaatioiden vuoksi. Luonteeltaan narttu oli helppo, oma urokseni ei ollut puolestaan lapanen ja vaati tiukemman otteen.

"Nuuk", C.I.B, NO MVA, FI MVA, Utamuutin Nutaaq

Kahden vuoden päästä 2012 syntyi Silverdream’s Heart Melodyn viimeinen Outlaws-pentue uros FI MVA PMJV-09 Cahppes Knight Of Naxxarin kanssa. Uroksella oli myös työskentely hallussa, useita REK tuloksia ja 3xKVK1 tulos. Myöhemmin tulimme myös huomaamaan, että se periytti erittäin hyvää työskentelymotivaatiota kun käytimme sitä uudestaan toisessa yhdistelmässä. Pentueeseen syntyi kaksi pentua, narttu ja uros. Narttu kuoli mahalaukun kiertymään 7 kk ikäisenä, sitä ennen se oli kuitenkin todistanut erinomaista työskentelymotivaatiota kun sitä oli valjakossa käytetty. Tämä narttu oli valitettavasti myös hermatofriitti ja sillä oli virtsarakko ongelmia. Uros taasen on FI MVA omaten myös työskentelytuloksia. Sillä on kaksi pentuetta, yksi Suomessa ja toinen Virossa. Luonteeltaan uros on tiukahko, mutta hyvin käsiteltävissä.

"Maxi", FI MVA, SM-REK-4-16 Utamuutin Q'Stock Odin

Tähän seuraavan pentueeseen yritimme kaksoisastutusta. Toinen uros oli C.I.B, FI, NO, EE MVA Quinault’s Quiet Riot 3xREK1, 2xREK2, 6xKVK1 ja toinen sama kuin edellisessä pentueessa FI MVA PMJV-09 Cahppes Knight Of Naxxar. Narttuna oli FI MVA Quinaut’s Extreme North 2xREK1 ja 4xKVK1. Q’Stock pennuille tehtiin polveutumisen määritys ja neosoittautuivat kaikki Cahppes Knight Of Naxxarin jälkeläisiksi. Pentuja syntyi kuusi kappaletta. Yksi jouduttiin valitettavasti lopettamaan kolmenviikon ikäisenä. Tämä pentu oli muita reippaasti pienempi ja alkoi saamaan epilepsiatyyppisiä kohtauksia. Pentu meni avaukseen, mutta mitään selittävää syytä ei löytynyt. Molemmat vanhemmat olivat turkiltaan kantajia, joten yksi jäljelle jääneistä viidestä pennusta oli geneettisesti pitkäturkkinen. Jokunen P1 hammaspuutos tuli myös tähän pentueeseen. Yksi uros lähti Norjaan. Siitä on tullut Norjan valio, se on myös suorittanut jäljestämiseen liittyviä kokeita. Tämän uroksen terveystiedot eivät näy meillä, mutta se on tutkittu Norjassa lonkat A/A,kyynärpäät 0/0. Kaikki tämän pentueen pennut on valiota, yksi on C.I.B. Kaikilla on joku työskentelytulos ja kahdella FI KVVA arvo. Narttu joka jäi meille jouduttiin leikkaamaan kohtutulehduksen vuoksi astutuksen jälkeen. Tällä nartulla on ollut myös anaaliongelmaa, mutta ne poistui nartun steriloinnin jälkeen. Rakenteellisesti nämä pennut tulivat enemmän emään, kaulat voisivat olla pitemmät, erityisesti uroksilla rungonmitta voi olla pitempi, kulmaukset ovat hyvinkin maltilliset, jalat on kuitenkin suorat, rintakehissä on leveyttäja tassut on olleet hyvät. Yhdellä uroksista turkinlaatu on selkeästi heikentynyt, ja toisellakin lieviä merkkejä havaittavissa.


Seuraava pentue, Utamuutin Wild Arctic, syntyi yhteistyössä Virpi Salmisen kanssa. Hän lainasi kennelnimen käyttöönsä. Tässä pentueessa 9 kpl pentuja. Seuraan pentuja aktiivisesti, mutta koen, että kaikki kasvatukseen ja kasvatteihin liittyvä kunnia kuuluu Virpille itselleen.


2015 De La Luna pentue syntyi Ruotsin tuonnillemme SM-REK-4-14 Noatak’s Hurricane Kanuti Du Tumi 4xREK1, 1xREK2, 2xKVK1, uroksena käytimme FI MVA, VV-16 Amaguq’s Tonight Specialia 2xREK1. Narttu on hyvin sporttinen malli, ”extreme” kuten sen kasvattaja sanoo. Nartun työskentelyominaisuudet kuitenkin puhuivat sen jalostamisen puolesta. Uros oli myös työskentelyominaisuuksiltaan erinomainen. Syntyi seitsemän pentua, kaikki mustavalkoisia. Ulkomaille pennuista lähti kaksi, uros Ruotsiin nartun kotikenneliin ja narttu Tsekkeihin. Nämä molemmat juoksevat valjakoissa johtajina, uros myös tiimikoirana. Meille jäänyt uros on yksi johtajista valjakossamme, ja kaiken kaikkiaan pennut ovat osoittaneet erinomaiset työskentelykykynsä niin kisa- kuin harrastevaljakoissa. Ulkonäöllisesti nämä
pennut ovat korkearaajaisia, isokorvaisia ja varsin ”ilmavia”. Kokonaisuudessaan olemme kuitenkin hyvin tyytyväisiä, sillä juuri tästä pentueesta haimme vahvistusta laumamme työskentelyominaisuuksiin. Ihan kaikkia koiria näistä ei ole tutkittu, mutta siltä osin kun on, luustotulokset ovat olleet hyviä. Poikkeuksena näistä yksi urospentu, jolla todettiin nuorena niin paha jalan hermotukseen liittyvä ongelma, että koira jouduttiin lopettamaan.

"Dana", FI MVA Utamuutin Stardust Leonis

Seuraavassa Stardust-pentueessa narttuna oli ruotsintuonti SM-REK-4-17 Jiepeer’s Sitqua 2xREK1, SERT, CACIB ja uroksena C.I.B, FI, NO, EE MVA Quinault’s Quiet Riot 3xREK1, 2xREK2, 6xKVK1. Pentuja syntyi yhdeksän kappaletta, jotka luustollisesti ovat olleet terveitä. Silmissä yhdellä ppm. Ulkonäöllisesti pentue on hieno: koirat ovat vahvoja ja kauniita, niillä on hyvät turkit ja puhtaat värit, hyvänkokoiset hampaat ja oikeat purennat. Kaksi näistä on muotovalioita ja yksi kuormanvetovalio useammalla on sertejä sekä kolmella työskentelytuloksia (REK, KVK). Pentujen koko tuli hieman yllätyksenä, vaikka tiesimme että sekä isän että emän sukulinjoissa löytyy myös kookkaampia yksilöitä. Luonteeltaan nämä koirat ovat aktiivia ja tyypillisiä malamuutteja testaavat omia rajojaan mutta ovat silti täysin omistajiensa käsiteltävissä. Yhdellä uroksista alkoi 3-vuotiaana yllättäen sitkeä ripuli, koira laihtui ja jouduttiin lopettamaan: ruumiinavauksessa todettiin suoliliepeen syöpä. Yhdellä nartulla havaittiin 3.5-vuotiaana heikko sydämen sivuääni, johon ultrassa ei varsinaisesti löydetty rakenteellista syytä, mutta virtausvoimakkuuksien vuoksi se luokiteltiin lieväksi subaorttastenoosiksiksi (SAS).

"Asko", FI MVA, FI KVVA, SM-REK-4-17 Utamuutin Q'Stock Askr

Kings & Queens pentue näki päivänvalon syksyllä 2017, siinä emänä SM-REK-4-14 Noatak’s Hurricane Kanuti Du Tumi 4xREK1, 1xREK2, 2xKVK1 ja isänä oma uroksemme FI MVA, FI KVVA, SM-REK-4-17 Utamuutin Q’Stock Askr, 4xREK1, 1xREK1, 4xKVK1, 1xKVK2. Pentueeseen syntyi yhdeksän pentua. Alku oli hankala emän kalkkikrampista johtuen, pentujen painot tipahtivat reippaasti, koska maidontuotanto oli todella heikkoa. Tilanteeseen
saatiin onneksi korjaus pian ja maidontuotanto parani ja pennut alkoivat kasvaa. Luovutusiässä ne olivat jo normaalikokoisia. Tästä pentueesta Ruotsiin lähti yksi narttupentu. Itselle jäi neljä kasvamaan, narttu ja kolme urosta. Nämä ovat nuoria vielä, virallisia terveystutkimuksia ei ole tehty. Yhdellä pennulla on todettu oireiden perusteella mahdollinen maksashuntti, mutta shunttisuonta ei ultralla pystytty todentamaan. Tässä pentueessa koirien koot jäivät ehkä odotettua pienemmiksi. Emä oli jättänyt edelliseen pentueeseensa raajakkaita pentuja, ja uros oli keskikokoinen ja vahvaluustoinen. Näilläkin osalla voisi luusto olla voimakkaampaa, mutta ovat kuitenkin kokoonsa nähden sopivia. Työskentelyominaisuudet ovat olleet hyvät, nuoresta iästään huolimatta koirat ovat juosseet jo MD-matkoja ja yhdellä on REK1 tulos. Näyttelyistä tähän mennessä kahdella on sertti.

"Ytte", Utamuutin King Amenhotep

Viimeisin pentueemme, Moonshine, syntyi syyskuussa 2019 emänä Utamuutin Stardust Bellatrix, 1xKVK1, 1xKVK2, 1xSERT ja isänä Noatak’s Moonrunner Chevy Du Frosti, 2xREK1, 2xKVK1, 1xKVK2. Pentuja syntyi 8 kpl. Aika näyttää mitä näistä tuleman pitää. Kokoa ja luustoa saimme, sitä toivoimmekin. Pennut tuntuvat olevan hyvin älykkäitä ja vilkkaita, liekö isoisän perintönä tämä. Aika näyttää mitä näistä tulee.

10. Kerro kantakoiristasi, mitä ne ovat antaneet kasvatustyöllesi?

Tällä hetkellä kantakoiria on useampi. Osan linjat eivät jatku terveydellisistä tai muista syistä. Pentueita on 11 kpl, mutta nyt vasta olemme päässeet siihen vaiheeseen, että omilla
kasvateilla jatkaminen on mahdollista. Noatak’s Hurricane Kanuti du Tumi on tuonut meille selkeästi hyvää työskentelyominaisuutta, se on itsessään hankala ominaisuus säilyttää ja jalostaa eteenpäin. Toistaiseksi näyttää että olemme siinä onnistuneet.


Jiepeer’s Sitquan jälkeläiset ovat hyväluustoisia ja hyvän kokoisia, niiden yyöskentelyominaisuudet ovat myös olleet hyvät. Lisäksi terveyspuoli on myös ollut toivottua. Kasvattamista ajatellen tiinehtyvyys on ollut hyvä ja pentue koot isoja myös Sitkan tyttärillä.


Silverdream’s Heart Melody, Kanadan tuonti narttu, jätti ulkonäöllisesti hyviä jälkeläisiä, niiden työskentelyominaisuudet ovat olleet myös hyvät. Valitettavasti Awasta ei jäänyt
narttulinjaa, ainoastaan uroksia on jatkamaan. Miinusta jalostuksellisesti ajatellen oli että Awan pentuekoot olivat pieniä.


Quinault’s Extreme North saimme yhden pentueen. Koira ei tiinehtinyt uusista yrityksistä ja tutkimuksissa nartulta löytyi kystia kohdussa ja päädyimme se sterilointiin terveydellisistä riskeistä johtuen. Tämä pentue on luonteeltaan erinomainen: erittäin sosiaalinen, älykäs ja helppo. Rakenteellisesti koirat olisivat voineet olla hieman paremmin kulmautuneita ja joillakin hännät on turhan tiukat, mutt ovat kokonaisuudessaan tasapainoisia ja hyväluustoisia.

11. Oletko kokenut vastoinkäymisiä tai epäonnistumisia kasvatustyössä? Mitä tekisit toisin nyt?

Mitään en tekisi toisin, vastoinkäymiset ja epäonnistumiset kuuluvat elämään ja kasvatustyöhön, ne pitää vaan hyväksyä. Kun ollaan genetiikan ja elävien olentojen kanssa tekemisissä voi vaan suunnitella mahdollisimman hyvin, mutta mitään täydellisen varmaa et
voi saada. Lopullinen onnistuminen katsotaan lähimmillään kun pentue on veteraani-iässä
tai jopa vasta sukupolvien päästä. Pyrkimys itsellä on kuitenkin aina saada keskitasoa parempia yksilöitä joka tasolla.

12. Mitä seikkoja otat huomioon suunnitellessasi yhdistelmää? Mitä vaatimuksia asetat nartulle?

Kaikkia pentueitamme koskevat seikat joita tarkastelemme miettiessämme seuraavia mahdollisia jalostusyksilöitä. Plussat ja miinukset. Sukutaulujen koirat käydään läpi koira
kerrallaan tarkastellen viralliset tietokannat joihin on mahdollista päästä, terveys-, näyttely- ja työskentelytulokset ym. Mahdolliset koirakohtaiset dna testien tulokset PN ja turkki. Yksi tärkeimmistä on luonne, sitä tarkastellaan useammalta alueelta koko koiran eliniän, miten koira mm. suhtautuu eri tilanteisiin näyttelyt, eläinlääkäri, vieraat ihmiset niin kotona kuin muualla, kuinka koira palautuu eri tilanteista, miten se työskentelee, antaako se käsitellä itseään hyvin jne. Tulevien vanhempien terveys, tehdään tarvittavat tutkimukset. Työskentelyominaisuudet, vastaako tämä kyseinen koira ominaisuuksiltaan sitä mitä me ajattelemme olevan niitä edellytyksiä joita koiran tulee omata, jotta se voi toimia työssään valjakossa. Rakenne, ulkomuoto, liikkeet, pigmentti, hampaat, hännän asento, tassut.


Aina kuitenkin joutuu tekemään kompromissejä, se mitä ne kulloinkin ovat riippuu yhdistelmästä ja siitä mitä haemme ja miten ajattelemme että se palvelisi parhaiten rotua ja meidän tavoitteitamme sekä tulevia yhdistelmiämme. Jokaisen pentueen kohdalla seuraamme tarkasti mitä olemme oikeasti saaneet ja siksi myöskin kasvattien omistajien jakama tieto on tärkeää.

13. Miten valitset uroksen? Mitkä seikat vaikuttavat eniten; näyttely/koemenestys, sukutaulu, luonne ym.?

Ei pelkkä koemenestys sinällään, mutta työskentelyominaisuudet, luonne, terveys, rakenne versus narttu, koko kokonaisuus verraten molempia, sukutaulu jos siihen haetaan jotain tiettyä koiraa tai linjausta. Uroksen työskentelyominaisuudet ovat yksi tärkeä kriteeri
ja usein on haastavaa löytää uroksia joiden työskentelyominaisuudet vastaavat meidän vaatimuksia ja josta löytyy objektiivista näyttöä. Rekikoiran ylipäätään tulisi rakentua maasta ylöspäin, joten sellaiset seikat kuten anturat, tassut ja jalat ovat nousseet tärkeään asemaan urosta miettiessä.

"Urmas", FI MVA Utamuutin Stardust Ursa

14. Onko sinulla ulkomaan tuonteja? Miten olet ne hankkinut ja miten ne ovat vaikuttaneet kasvatustyöhösi

Verkostoituminen on kasvatustyön yksi tärkeä osa-alue. Tämän kautta laumaamme on tullut myös vahvistuksia ulkomailta. Tiedostamme kuitenkin sen, että jokainen tuonti koira ei ole välttämättä jalostuskoira ja pitää olla kanttia jättää koira jalostamatta, jos se ei täytä omia kriteereitä. Alla lista laumassa vaikuttaneista ulkomaantuonneista, *-merkittyä ei ole käytetty jalostukseen. Silti nämäkin koirat ovat olleet tärkeä osa meidän laumaa ja muovanneet laumaa omalta osaltaan.

Quinault’s Blue Wings (osaomistus) *

Silent Ridge Copper-Clue *

Silverdream’s Heart Melody

Quinault’s Extreme North

Quinault’s Quiet Riot (osaomistus)

Quinaut’s All I Really Want *

Quinault’s Hrolf Of Rongvald *

Cahppes Daughter Of White Fang *

Noatak’s Icewind Kodiak Du Breeze

Noatak’s Hurricane Kanuti du Tumi

Noatak’s Moonrunner Chevy Du Frosti

Noatak’s Pathfinder Alo Du Prima

Vasetmutten’s Winningteam Saga

Jiepeer’s Iqniq

Jiepeer’s Hey *

Jiepeer’s Sitqua


Tuontikoirien jalostuskäytön vaikutukset esiteltiinpentueet osiossa

15. Mitä tiedät rodun tilasta muualla maailmassa? Miten kommentoisit rotua Suomessa vrt. ulkomailla?

Vuosia rotua seuranneena voi vain todeta että mitä enemmän tiedämme sitä tietämättömämmäksi itsemme tunnemme. Kaikki riippuu sitä mihin vertaa, on asioita jotka Suomessa on paremmin kuin monessa muussa maassa, mutta on myös asioita jotka voisivat olla paremmin. Ehkä yhtenä mainitsemisen arvioisena asiana niistä hyvistä asioista on koiranet, joka on oivallinen apu alkavallekin kasvattajalle.

16. Mikä on ohjenuorasi kasvattajana? Onko sinulla tiettyjä reunaehtoja esim. terveystulosten suhteen? Minkä painoarvon laitat esim. näyttelyille tai käyttötuloksille? Mikä on tärkeintä kasvattamisessa?

Tärkeintä kasvattamisessa on se että sinulla on käytössä mahdollisimman paljon tietoa
tehdessäsi jalostusvalintoja. Puutteellinen tieto on usein huonompi asia kuin ei toivottu tulos, jonka taustat tiedät. Yhdistelmien taustojen tutkimiseen kannattaa käyttää aikaa, ja joskus jopa varautua odottamaan tulosten tai jälkeläisnäyttöjen saamista. Lupaavia yksilöitä kannattaa seurata jopa vuosia. Yhdistelmien reunaehdot muodostuvat siitä kaikesta käytössä olevasta tiedosta. Tässä vaiheessa kasvatustyötä näyttely- ja käyttötuloksia tärkeämpää on tuntea koira jalostusyksilönä ja luottaa saamaansa tietoon ja omaan kokemukseen

17. Harrastatko/kasvatatko muita rotuja? Mikä muu rotu kiinnostaisi ja miksi?

Aiempi rotu oli Tanskandoggi ja rotua tuli seurattua pitkään vielä senkin jälkeen vaikkei koiraa enää ollut. Nyt pääosin kasvatamme malamuutteja, mutta yksi pohjanpystykorvapentue on merkitty Utamuutin kennelnimelle ja rotua seurataan jonkin verran. Kiinnostavia rotuja toki on muitakin, mutta aika luo omat rajoitteet.

18. Mitä suunnitelmia sinulla on tulevaisuudessa? Mihin tähtäät tästä eteenpäin?

Nyt olemme vasta siinä vaiheessa, jotta voimme alkaa yhdistelemään omia linjojamme ja katsoa mihin sillä pääsemme. Tavoite on edelleen kasvattaa rotumääritelmän mukaisia malamuutteja niin näyttöön kuin käyttöön ja harrastamiseen. Koirien testaaminen kuormanvedossa sekä keskipitkillä/pitkillä matkoilla tulee olemaan myös jatkossa yksi tärkeä osa kasvatustamme.